Chili sin carne met geroosterde zoete aardapel

Het lijkt wel of ik de laatste tijd een soort van winterslaapje heb gehad, maar langzaam begin ik weer te ontwaken. Met dank aan de lente die langzaam zijn intrede doet. De afgelopen paar weken ben ik erg druk geweest met een nieuwe baan, school, thuis en af en toe ook nog even een momentje voor mezelf. Dit zorgde er o.a. voor dat ik weinig tijd had om nieuwe recepten te plaatsen.

De opleiding begin langzaam richting het einde te gaan en de komende weken wordt even flink aanpoten met 4 van de 5 zaterdagen in april les, maar dan is het alweer bijna zover om examen te doen. Spannende tijd dus de komende tijd. Binnenkort plaats ik weer een update over de opleiding.

Als zijnde experiment moeten we twee weken lang een bepaald voedingspatroon (zuur-base) volgen om te kijken wat voor uitwerking dit heeft. In het kort komt het erop neer om 75-80% basische voeding (met name fruit, groente, aardappelen en in mindere mate granen, peulvruchten en zuivel) en zo min mogelijk verzurende voeding (vlees, kaas, bewerkte (kant en klaar) voeding, suiker, zwarte en groene thee en koffie) te eten.

Ik ben nu een aantal dagen bezig en het is best een uitdaging en vergt vooral veel planning, voorbereiding en creativiteit. Een van de recepten die ik gemaakt heb is deze chili sin carne met geroosterde zoete aardappel. De chili zit vol met groente en ipv rijst of wraps erbij heb ik voor de zoete aardappel gekozen. Deze bevat veel vitamines (waaronder vitamine C en betacaroteen) en mineralen (oa kalium en magnesium). Ook behoort deze niet tot de nachtschade familie zoals de gewone aardappel. Het is een groente en daarom een basisch product.

IngrediΓ«nten (3 a 4 personen)

2 middelgrote zoete aardappelen
1 potjes kidneybonen (biologisch zonder toevoegingen)
1 potje mais (biologisch zonder toevoegingen)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 prei
1 winterwortel
3 stengels bleekselderij
1 kleine courgette
1 rode paprika
1 theelepel misopasta (of een biologisch bouillonblokje)
2 theelepels mosterdzaad
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
2 blaadjes laurier
1/2 – 1 Β theelepel chilipoeder (optioneel)
400 gram passata
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel azijn
2 eetlepels olie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel, snij doormidden, besmeer met 1 eetlepel olie en besprenkel met peper en zout. Leg op een bakblik (evt bedekt met bakpapier) en rooster ca 30-40 minuten (halverwege omdraaien).

Maak ondertussen de chili. Snipper de ui en knoflook en fruit in 1 eetlepel olie op middelhoog vuur een paar minuten aan. Snij de groenten in blokjes/halve ringen en voeg de specerijen bij de uien. Bak kort mee en voeg dan de tomatenpuree, misopasta en de azijn toe. Bak ook dit kort mee. Voeg de rest van de groenten toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de pasata en eventueel een beetje water. Laat ca 20 minuten zacht sudderen met een deksel op de pan. Voeg dan de bonen en mais toe en laat nogmaals zo’n 15 minuten sudderen (voeg evt water toe als de saus te dik wordt). Breng op smaak met peper, zout en evt chilipeper.

Serveer met de geroosterde zoete aardappel en een groene salade en/of guacamole.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s