Opleiding Natuurvoedingsadviseur – deel 2

Inmiddels zijn we een maand en 2 lesdagen verder dus weer eens tijd voor een update. Ik ben nog altijd enorm enthousiast en leer iedere keer weer zo veel bij. Ondanks dat het soms best veel huiswerk is, geeft het wel erg veel energie en vooral allemaal nieuwe inzichten in voeding, maar ook in hoe we, als mens, omgaan met de dieren en het milieu. Soms is dit nogal schokkend en geeft een echte wake-up call, maar het maakt je ook meteen een stuk bewuster over wat je doet en eet en de keuzes die je hierin maakt.

Lesdag 3

Deze les stond vooral in het teken van koolhydraten, de vertering en de processen in het lichaam die hierbij komen kijken. Het is, net als de vorige lesdagen, vrij “technisch” en we hebben het onder andere over hoe het spijsverteringsproces (anatomisch) werkt en hoe verschillende koolhydraatketens eruit zien en welk effect deze op het lichaam en weer andere processen zoals insulineproductie, hormoonhuishouding etc hebben.

Verder hebben we het over het samenstellen van een maaltijd volgens de Voedselpiramide en een 7 steppenplan die houvast geven bij het samenstellen van een volwaardig dag- en/of weekmenu waardoor je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Een van de thuis opdrachten was om de film Food inq. te kijken en hiervan verslag te doen. Het is een (Amerikaanse) film over de bio-industrie, landbouw en de manier waarop wij omgaan met de hele voedselindustrie. Het is een vrij schokkende documentaire waarin onder andere de misstanden in de kippen- en veehouderij aan het licht komen, maar ook zie je een familie die de keus moet maken tussen medicijnen/ziek worden en gezonde voeding alsmede de politieke machtsstrijd en manipulatie waar boeren mee te maken hebben. Absoluut een interessante film, maar niet geschikt voor kinderen omdat de film soms best heftige beelden laat zien.

Het gerecht voor deze les stond in het teken van koken met vetten en iedereen moest dezelfde carobecake maken, maar met een ander vet (boter, margarine, olijfolie, kokosolie, bak- en braadvet etc). Op deze manier kon je goed zien, proeven en ruiken wat het verschil is tussen de verschillende vetten. De boters en oliën konden we ook apart proeven en het was erg leuk om op die manier de verschillen tussen al deze vetten te proeven.

Lesdag 4

Deze lesdag stond voor mij in het teken van mijn presentatie en het inleveren van het 1e deel van het portfolio. Door weersomstandigheden ben ik ergens tussen Dronten en Zwolle gestrand en kwam pas rond de middagpauze op school. Hierdoor heb ik het ochtendprogramma gemist waarin met name de theorie wordt behandelt. Deze lesdag stond in het teken van de diverse granen en de bereidingswijze hiervan. Verder is er aandacht besteed aan het op smaak brengen van een maaltijd zonder kunstmatige producten en het “rond” krijgen van de smaak, de balans tussen zoet, zuur, bitter, zout en umami en de invloeden van het gebruik van gistextract en MSG. Dit zijn 2 stoffen die veel worden toegevoegd aan producten om een rijkere en diepere smaak te krijgen, maar deze hebben grote negatieve invloed op bepaalde processen in ons lichaam en zou je dus zo veel mogelijk moeten vermijden. Een van de manieren hiervoor is het vermijden van bewerkte voeding en zelf alles klaar en op smaak te maken door middel van kruiden en specerijen en de juiste balans tussen zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Tijdens de middag was het tijd voor mijn presentatie welke ging over Voeding volgens de vijf elementen vanuit Traditionele Chinese Geneeskunde. De presentaties mogen 15 minuten duren, maar al met al was ik ruim een half uur bezig. De groep vond het een interessant onderwerp en met name tijdens de vragenronde kwam ik lekker los. Op wat (vanzelfsprekende) zenuwen na ging het goed en ben ik tevreden over de presentatie. We krijgen geen cijfer, maar het presenteren is onder andere een oefening in het advies geven en spreken voor groepen.

Deze week moest iedereen iets koken met een bepaald soort peulvruchten. Ik had de kikkererwt toebedeeld gekregen en heb het falafel recept gemaakt die je ook op de site kunt vinden. Naast dat iedereen moet koken moeten we ook allemaal een productbeschrijving maken van het product dat we toebedeeld krijgen. Hierin komen onder andere herkomst, oogst, toepassing in de keuken, en het verschil tussen de biologische en niet biologische variant naar voren. Tevens geef je je eigen mening over het product.

Al met al was vandaag een beetje gekke dag en vond ik het erg jammer dat ik een deel van de les heb moeten missen. Toch was het een goede dag, vooral omdat ik wel gewoon mijn presentatie heb kunnen houden.

De volgende les staat in het teken van alternatieve voedingssystemen. Mijn presentatie sluit hier heel goed op aan en was dus een leuke introductie op de les van volgende week. We koken volgende week met granen en ik mag een receptje bedenken/maken met parelgort. Ook moeten we een boekenpitch geven over het boek dat we eerder hebben gelezen. In mijn geval zal dat gaan over De Voedselzandloper. Ik heb me nog niet helemaal verdiept in de pitch opdracht, maar volgens mij moeten we het boek in 60 seconden neerzetten zodat de andere studenten een goed beeld krijgen van de inhoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s