Chocolade taartje

Chocolade taartje

Een nieuw jaar en een nieuw begin. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb tijdens de feestdagen toch wel wat te veel van al dat lekkers gegeten. Nu doe ik zelf niet echt aan goede voornemens zo aan het begin van het jaar, maar het is wel een moment om weer even stil te staan bij alles wat is geweest en wat gaat komen. Zoals jullie weten ben ik een echte zoetekauw, maar na de overdaad van de maand december ben ik wel toe aan een iets meer verantwoord taartje.

Dit chocolade taartje heb ik eigenlijk bedacht vanwege vrienden die op bezoek kwamen en liever geen lactose aten. Nu is het niet zo makkelijk om een lactosevrij gebakje, cakeje of koekje te maken want bijna overal zit wel boter of melk in verwerkt. Meestal ben ik wat voorzichtig met de lactosevrije, glutenvrije en suikervrije baksels omdat het toch wel even anders is dan de reguliere gebakjes en daar is niet iedereen altijd van gediend.

Dat is anders met dit chocolade taartje want wat is deze lekker zeg!!! De bodem ik lekker kruimelig en past perfect bij de rijke en romige chocoladesmaak van de vulling. De combinatie van de chocola en kokosmelk is echt heerlijk en je zou dan ook niet denken dat dit een “verantwoord” taartje is. Het toevoegen van het (extra) zout klinkt misschien gek, maar dit maakt de smaak veel intenser en vooral nog lekkerder. Daarbij is het een vrij eenvoudig recept en je kunt dit makkelijk van te voren maken en in de koelkast bewaren. Ik zou zeggen, probeer het gewoon een keertje en laat jezelf verrassen!

Chocolade taartje

Ingrediënten: (1 taartje van ca 15-18 cm doorsnede)

Voor de bodem:

½ cup (55 gram) amandelmeel
½ cup (50 gram) havermoutmeel
½ cup (40 gram)kokosrasp
½ cup (70 gram) zonnebloem- en pompoenpitten
¼ theelepel zout
2 eetlepels (30 ml) ahornsiroop
3 eetlepels (45 ml) gesmolten kokosolie

Voor de vulling:

240 ml kokosmelk
340 gram chocola (72%)*
1 theelepel vanille extract
1 a 2 eetlepels ahornsiroop
zeezout
geschaafde geroosterde amandelen

* Als je 72% te puur vind dan kun je ook 200 gram melkchocolade en 140 gram pure chocolade nemen. Je hoeft dan geen ahornsiroop toe te voegen.

Chocolade taartje

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal in een keukenmachine de havermout en zonnebloem- en pompoenpitten tot meel en voeg dan amandelmeel, kokosrasp, zout, kokosolie en ahornsiroop toe en maal kort tot er een plakkerig kruimelig deeg ontstaat.

Stort het deeg in een springvorm van minimaal 15 cm en maximaal 18 cm in doorsnede. Druk het deeg goed aan en maak een opstaand randje van ca 1 – 2 cm. Maak eventueel je handen een beetje nat of gebruik een lepel om het deeg stevig aan te drukken. Doe je dit niet dan zal de bodem niet goed aan elkaar blijven plakken. Zet de bodem ca 10-12 minuten in de oven totdat deze mooi goudbruin van kleur is.

Maak ondertussen de vulling door de kokosmelk aan de kook te brengen. Breek de chocola in stukjes. Als de kokosmelk kookt zet je het vuur uit en voeg je de chocola toe. Laat ca 2 minuten staan en roer dan door elkaar totdat er een mooi egaal mengsel ontstaat. Voeg het vanille extract toe en roer nog kort door elkaar. Giet de vulling op de afgekoelde bodem en bestrooi met een klein beetje zeezout en geroosterde amandelschaafsel. Zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven en garneer eventueel met frambozen of aardbeien.

Chocolade taartje

Een gedachte over “Chocolade taartje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s