Kerststol

Kerststol

In aanloop naar de kerst zie je overal van die lekkere kerststollen liggen. Zelf hou ik hier enorm van en de kerststol is dan ook een vast gegeven op de kerstontbijttafel. Van de week zag ik er ook weer verschillende in de supermarkten liggen en ik kon het niet laten om toch even een blik op de ingrediëntenlijst te werpen. Had ik dat maar niet gedaan….

Natuurlijk weet ik ook wel dat een kerststol niet geheel verantwoord is, maar ik schrok toch wel een beetje van de ingrediënten die erop stonden. Los van alle overbodige en gekke ingrediënten is de spijs die in de stol verwerkt zit in 9 van de 10 gevallen ook geen echte amandelspijs. Verbazingwekkend genoeg bevatten veel kerststollen niet eens amandelen! De meeste amandelspijs is vervangen door een spijs gemaakt van witte bonen, suiker en amandelaroma. Meestal kun je bij de ambachtelijke bakker nog wel kerststollen met echte amandelspijs krijgen, maar die zijn (logisch) een stuk duurder dan in de supermarkt.

Hierbij een ingrediëntenlijst van een willekeurige kerststol en daarnaast de ingrediëntenlijst van mijn zelfgemaakte kerststol:

Willekeurige suppermarkt kerststol Tarwebloem, rozijnen, suiker, water, dextrose, sojaboon, bakkersgist, witte, boon, gemodificeerd aardappelzetmeel, tarwegluten, sinaasappelschil, plantaardige olie (raap, zonnebloem, katoenzaad), gejodeerd zout, glucose-fructosestroop, weipoeder, tarwezetmeel, emulgator (E471, E472e, E482), palmvet, sojabloem, natuurlijk aroma, abrikozenpit, aroma, conserveermiddel (E282), kurkuma-extract, zout, citrusvezel, tarwemoutmeel, verdikkingsmiddel (pectine), zuurteregelaar (cintroenzuur).

Zelfgemaakte kerststol Gist, honing, melk, volkoren meel, boter, gedroogd fruit, amandelen, ei, schil van een sinaasappel/citroen.

Wat een verschil hè!

Omdat ik het toch wel erg lekker vind om een stukje kerststol op mijn kersttafel te hebben, was het de hoogste tijd om eens zelf te proberen om een kerststol te maken, met echte amandelspijs uiteraard, hoe moeilijk kan het zijn toch?

Nou, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het kost alleen even tijd vanwege het dubbele reizen, maar ja dat heb ik er dan wel voor over.

lrm_export_20161216_115357

Ingrediënten: (1 middelgrote kerststol)

Voor de kerststol:
1 zakje gedroogde gist
1/2 el honing
75 ml lauwwarme (plantaardige) melk
175-200 gram volkorenmeel (spelt bijvoorbeeld)
65 gram boter of kokosolie
75 gram rozijnen
20 gram amandelen
10 gram gedroogde cranberry’s
3 gedroogde (ongezwavelde) abrikozen
2 gedroogde dadels
1/2 biologisch ei
schil van 1/2 sinaasappel
snufje zout

Voor de amandelspijs:
100 gram amandelen
1/2 ei
schil van 1/2 citroen (optioneel)
40 gram oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker

Bereiding:

Meng de melk met de gist en de honing in een kommetje en zet deze even apart. Wel de rozijnen in warm water, hak de cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen fijn en rasp de schil van de sinaasappel

Gedroogd fruit

Voeg alle ingrediënten (start met 175 gram meel en voeg evt extra toe als het deeg erg plakkerig is) voor de stol in een kom en kneed dit in een paar minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg in een kom, bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Deeg tbv kerststolGerezen deeg

Maak ondertussen de amandelspijs. Maal de amandelen samen met het oerzoet in een keukenmachine of hakmolen fijn en voeg dan het ei en citroenrasp toen en meng/kneed alles door elkaar. Wikkel in vershoudfolie en leg in de koelkast tot je het weer nodig hebt. Kneed na 1,5 uur rijzen het deeg voor de stol nogmaals goed door. Bestuif een werkblad met wat meel en rol het deeg uit tot een ovale lap van circa 2 cm dik. Maak een rol van de amandelspijs en leg deze in het midden. Vouw de stol dicht om de spijs heen en zorg dat de zijkanten goed dicht zitten. Gebruik eventueel een beetje water langs de randjes om het beter te laten plakken. Leg de stol op een met bakpapier bekleed bakblik nog eens 1,5 uur rijzen (bedekt met een vochtige theedoek).

Amandelspijs in kerststol

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de stol circa 30-35 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voordat je de stol aansnijd.

Plakje kerststol

Hopelijk genieten jullie net zo van deze kerststol op de ontbijttafel als ik 😉

In ieder geval hele fijne feestdagen!

Merry christmas

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s