Snack voor onderweg

Snack voor onderweg

Het is altijd handig om voor onderweg, op school of op het werk een verantwoorde snack bij je te hebben voor zo’n onbewaakt moment waarop je trek krijgt. Vooral als dit voorkomt dat je de halve snoeppot, een mars of gevulde koek uit de automaat soldaat maakt. Natuurlijk zijn er volop snacks in de supermarkten verkrijgbaar zoals liga’s, ontbijtkoek, en crackers die allemaal superhandig verpakt zijn, maar meestal zijn dit niet de meest verantwoorde varianten (kijk maar eens op de ingrediëntenlijst…)

Ga je wel voor de gezondere variant zoals de raw noten- en zadenrepen etc dan kan dit natuurlijk prima, maar deze zijn in verhouding vrij prijzig en veel van dit soort repen bestaan voor een groot deel uit dadels en deze bestaan voornamelijk uit suikers. Heel eerlijk gezegd zou je de meeste van deze repen voor een fractie van de prijs zelf thuis kunnen maken.

Is het dan allemaal slecht en onverantwoord? Die keus moet iedereen eerlijk gezegd voor zichzelf maken, maar met deze post wil ik je alleen een alternatief geven die minstens zo lekker is, geen toevoegingen bevat en voor een fractie van de prijs te maken is. Daarbij kun je eindeloos variëren en de samenstelling zo maken die je zelf lekker vind. In mijn ogen vooral win-win. Kinderen vinden dit over het algemeen ook erg lekker dus heb je meteen een verantwoorde snack voor in de broodtrommel.

De snack op zich is niet (lijkt een beetje op studentenhaver) nieuw en ik moet je ook eerlijk gezegd toegeven dat ik wel even getwijfeld heb of ik dit in een post zou delen, maar ik ben dit zelf vooral veel gaan gebruiken sinds ik tijdens een reis trek had, maar dus niet zo goed voorbereid was. De vlucht die we hadden was in de middag en zat precies tussen lunch en avondeten in. Ik had niet goed vooruit gedacht en had tijdens de vlucht dus echt trek, maar geen zin in klef broodje, zakje chips of gevulde koek. Gelukkig hadden ze ook een zakje met wat nootjes, rozijnen en pitjes erin en dit leek me wel wat. Voor € 2,50 (of zelfs € 3,00) kreeg ik dus een klein zakje waar vooral veel pitjes en rozijntjes in zaten en al met al was het een klein handje vol en dat vond ik best teleurstellend voor dat bedrag. Dit kan beter dacht ik en sindsdien is dit een van mijn favoriete en snelste go-to snacks voor onderweg.

Gemengde nootjes

Ingrediënten:

Noten naar wens zoals amandelen, cashew-, pistache-, hazel-, pecan-, macadamia- en/of walnoten (ongebrand en ongezouten)
Gedroogd fruit zoals appel, cranberry’s (liefst gezoet met appelsap ipv suiker), rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen, pruimen, goijibessen, moerbeien etc.
zonnebloem- en pompoenpitten
Kokosflakes (optioneel)
Stukjes pure chocola (min 75%) (optioneel)

De verhouding is ongeveer 50% noten, 25% gedroogd fruit (kokosflakes en/of chocola) en 25% pitten. Hou je van ongebrande noten en pitten dan kun je nu meteen alles door elkaar mengen en in een luchtdichte pot bewaren. Zelf rooster ik mijn noten en pitten even kort en bewaar alles afzonderlijk in luchtdichte potten en meng het dan in een klein bakje dat ik meeneem door elkaar.

Wil je je nootjes ook roosteren? Verwarm de over dan voor op 160 graden en verspreid de noten op een bakblik en zet voor ca 15 minuten in de oven. Af en toe even omhusselen en goed in de gaten houden want het kan ineens hard gaan en dan verbranden ze.

De pitten rooster ik meestal kort in een koekenpan, maar je kunt ze natuurlijk ook tegelijk met de nootjes in de oven mee roosteren. Laat alles goed afkoelen en hussel dan alles goed door elkaar en bewaar in een luchtdichte pot of bewaar alles net als ik in afzonderlijke potten.

Snack voor onderweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s