Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Op 12 november was het dan eindelijk zo ver en ben ik begonnen met de opleiding Natuurvoedingsadviseur. Ik volg deze opleiding via Sonnevelt opleidingen, voornamelijk omdat dit een klassikale opleiding is met een gunstige locatie en goede, via via bekende, docenten.

Tijdens deze 1e dag bleek vooral dat Natuurvoeding bij veel mensen een wat negatief beeld oproept. Hoewel iedereen in de groep natuurlijk razend enthousiast is, bleek dat de reacties uit de directe omgeving nogal verschillend kon zijn. Natuurvoeding blijkt nogal een negatieve vibe te hebben en veel gehoorde reacties waren dan ook een hoog geitenwollensokken-gehalte, niet lekker eten, beperkte mogelijkheden etc. Hoewel er in mijn directe omgeving vooral enthousiast wordt gereageerd herken ik het geschetste beeld wel en dat is eigenlijk heel erg jammer omdat natuurvoeding heel veel mogelijkheden bied en juist een mooi uitgangspunt heeft, maar hierover zo meer. Persoonlijk denk ik dat vooral onbekendheid een grote rol speelt, onbekend maakt tenslotte onbemind.

Om je meer inzicht te geven in natuurvoeding en alles wat daarmee samenhangt neem ik je mee in mijn nieuwe uitdaging. Ik was natuurlijk al enthousiast, maar na de eerste twee lessen, is dit enthousiasme alleen maar groter geworden! Ik hoop dan ook dat dit voor jou net zo leerzaam zal zijn als voor mijzelf.

Deze opleiding is verdeeld over ca 10 maanden waarbij je gemiddeld om de week 1 dag naar school gaat. Alles bij elkaar zijn het 15 lessen en 1 examen. Na de opleiding ben ik Natuurvoedingsadviseur en kan ik als adviseur/voorlichter  op het gebied van natuurvoeding aan de gang, zowel particulier als voor bedrijven of instanties. Zie de volgende link voor de complete inhoud. https://www.sonneveltopleidingen.nl/opleidingen/natuurvoedingsadviseur

Lesdag 1

De eerste dag stond grotendeels in het teken van kennis maken met elkaar en de docent en de uitleg van het les- en studiemateriaal. Tijdens het middagprogramma begonnen we met de vraag wat natuurvoeding precies inhield en dat was het start van het echte leren! Om echt te begrijpen wat natuurvoeding inhoud is dit natuurlijk een wezenlijke vraag en hieronder een korte toelichting.

De basis van natuurvoeding is dat de voeding die je tot je neemt vers, puur, biologisch (dynamisch) en eerlijk voor dier/mens/milieu.

Vers
Vaak denken we dat de groente en fruit die we in de supermarkt of op de markt halen ook net bij de boer vandaan komt, maar daar komen we in de reguliere (super)markten vaak bedrogen uit.  Appels kunnen bijvoorbeeld soms tot een jaar in de opslag liggen voordat ze bij ons op de fruitschaal terecht komen.  Verder is het beter als producten zo lokaal mogelijk worden geproduceerd. Liever een appel uit de Betuwe dan een vanuit Spanje, hoe dichterbij, hoe verser.

Puur
Eten dat zo min mogelijk bewerkt, zonder toevoegingen en in de meest pure vorm is. Hierbij gaat dus ook de voorkeur uit naar vole producten in plaats halfvol of mager.

Biologisch (dynamisch)
Er wordt op een gezonde manier geteeld waarbij ecologische systemen en kringlopen instant worden gehouden en  versterkt in plaats van uitgeput en verwoest. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen biologisch en biologisch dynamisch.

Eerlijk voor dier/mens en milieu
Er wordt op een milieuvriendelijke manier geteeld (eerlijk voor de aarde/milieu). Er wordt geen gebruik gemaakt van groeinormen en antibiotica en het knippen van ledematen (snavels, vleugels, hoorns etc) wordt vermeden. Boeren krijgen een juiste prijs voor de aangeboden producten en er wordt fairtrade gehandeld.
Veel van de (grootschalig) geproduceerde voedingsmiddelen worden op een (zeer) dieronvriendelijke manier geproduceerd. Denk hierbij aan de slechte leefomstandigheden waarin dieren moeten leven, snavels en vleugels die gekortwiekt worden, plofkippen, koeien die grotendeels in een stal staan en geen vers gras kunnen eten. Veel boeren kunnen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Met name boeren in het buitenland moeten vaak onder slechte omstandigheden

Dit is het uitgangspunt als het om natuurvoeding gaat. Er wordt in principe geen verbod gelegd op bepaalde voedingsmiddelen/productgroepen mits het aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Uitzonderingen worden op individueel niveau gemaakt. De consumptie van vlees en vis wordt (ook vanwege het “eerlijke” aspect) beperkt tot 2 a 3 keer per week.

Natuurvoeding gaat dus uit van verse, zo veel mogelijk regionale en seizoensgebonden voedingsmiddelen die zo puur mogelijk zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met het welzijn van dier/mens en milieu.

Lesdag 2

Tijdens de tweede les werd veel aandacht besteed aan eiwitten en vetten. De verschillende soorten eiwitten en vetten werden behandeld en er werd meer duidelijk tav vertering, werking van de spijsvertering, effecten van een teveel of een tekort en de diverse producten. Een deel van de lesstof was vrij technisch en besloeg oa de chemische samenstelling van aminozuren, meervoudig-, enkelvoudig- en verzadigde vetten.

Aan het einde van de les is er tijd ingepland om de thuisopdracht te proeven. Iedere week bereid iedereen een recept en dat wordt dan met elkaar en van elkaar geproefd. Een erg leuk onderdeel waarin je kennis maakt met nieuwe producten en recepten. Voorafgaand maak je een productomschrijving van het product waarmee je hebt gekookt. Voor deze les was de opdracht: Koken met eiwitten. Iedereen kreeg een bepaald eiwit toebedeeld (geiten-, schapen-, biologische yoghurt, kwark, lupine, (zijden)tofu, tempeh, seitan, skyr etc.). Zelf mocht ik een recept maken met paneer, een Indiase  kaas die als vegetarische vleesvervanger wordt  gebruikt in oa curry’s (recept volgt binnenkort). Het recept viel erg in de smaak en ook de overige studenten hadden erg leuke en verrassende gerechten bereid.

De komende les zal staan in het teken van koolhydraten en ook beginnen we met het houden van presentaties over een onderwerp naar keuze dat met natuurvoeding te maken heeft. Mijn presentatie staat gepland voor 7 januari dus daar moet ik binnenkort ook even voor gaan zitten. De kookopdracht voor volgende keer bestaat uit het maken van een carobecake waarbij iedereen een ander vet gebruikt. Het originele recept maakt gebruik van normale roomboter en deze wordt oa vervangen door biologische roomboter, margarine en bak- en braadboter. Doel is om te proeven in hoeverre de soort boter de smaak beïnvloed.

Op naar de volgende les dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s