Pumpkin pie spice & recept

lrm_export_20161120_210136

In Amerika zijn, vooral zoete, gerechten met pompoen enorm populair in deze tijd van het jaar. Zo zijn er pompoentaarten, -muffins, broden en de pumpkin spice latte van de Starbucks is een absolute hit en door velen nagemaakt.

Ik ben al een tijdje benieuwd naar deze pompoen latte, maar deze is nog niet echt goed verkrijgbaar hier in Nederland, maar een tijdje terug was ik bij een barista cafe waar ze dit populaire drankje wel op de kaart hadden staan dus die moest ik proberen. Jammer genoeg maakten ze gebruik van een (gefabriceerde) siroop en de latte was dan ook erg zoet voor mijn smaak. Tijd dus om zelf de keuken in te duiken en zelf wat te experimenteren.

Allereerst heb ik de pumpkin pie spice mix, oftwel de pompoenkruidenmix gemaakt. Dit is eigenlijk erg vergelijkbaar met onze welbekende koek- en speculaaskruiden. Voor de kruidenmix hoef je niet veel meer te doen dan de juiste hoeveelheden kruiden met elkaar te mixen. Zelf vond ik de kruidnagel wat erg aanwezig dus ik heb ervoor gekozen om de verhouding iets aan te passen.

lrm_export_20161120_205950

Ingrediënten pumpkin pie spice:

5 eetlepels kaneel
½ theelepel gember
¼ theelepel kruidnagel
½ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel piment

Bereiding:

Mix alles door elkaar en bewaar in een luchtdicht potje. Met deze hoeveelheid heb je ongeveer een klein kruidenpotje vol. De hoeveelheden zijn makkelijk met elkaar te vermenigvuldigen of te halveren om zo grotere of kleinere hoeveelheden te maken.

Voor de originele pumpkin pie spice latte heb je, naast de kruidenmix, ook pompoenpuree nodig. In Amerika kun je deze in blikjes kant en klaar kopen in de supermarkt, maar die heb ik hier nog niet gezien. Nu is dit niet zo’n probleem want je kunt pompoenpuree heel makkelijk (in porties) invriezen. Ook zou je de voorverpakte ingevroren pompoenblokjes uit de supermarkt kunnen gebruiken. Het lekkerst is als je de pompoen in de oven roostert. Zoals gezegd heb ik een paar eetlepels geportioneerd in de vriezer liggen.

Ingrediënten Pumpkin pie spice latte: (1 kopje)

1 eetlepel pompoenpuree
1 kopje espresso
ca 100 ml melk
½ theelepel
½ theelepel vanille extract
2-3 eetlepels ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet je je latte wil hebben)

lrm_export_20161120_211012

Bereiding:

Zet 1 kopje espresso (of sterke koffie) en verwarm ondertussen de overige ingrediënten in een pannetje. Als deze warm is dan kun je de melk opschuimen met een kleine melkopschuimer of staafmixer. Giet vervolgens het melk mengsel bij de koffie en klaar is je pumpkin pie spice latte!

Lekker genieten op een winterse koude dag. Heerlijk met een plakje van deze ontbijtkoek.

lrm_export_20161120_210637

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s