Homemade ontbijtkoek

lrm_export_20161120_205438Een plakje ontbijtkoek op zijn tijd is natuurlijk erg lekker. Vooral die met grote stukken kandij vond ik altijd erg lekker met een royale laag roomboter. Helaas zitten de varianten die je in de supermarkt koopt vaak vol met suikers en toevoegingen. Hierdoor valt dit meer in de categorie koek in plaats van verantwoord tussendoortje. Reden dan ook dat ik al jaren geen ontbijtkoek meer heb gegeten bedenk ik me net.

Tijd om op zoek te gaan naar een verantwoord alternatief. En met deze ontbijtkoek is dat zeker gelukt! Net als veel receptjes die ik zelf (na)maak vind ik deze ontbijtkoek eigenlijk ook veel lekkerder dan het origineel. Enerzijds omdat ik de smaak naar mij eigen voorkeur kan aanpassen en anderzijds omdat ik precies weet wat er in zit (en wat vooral niet).

Voor dit receptje heb ik gebruik gemaakt van een recept uit het tweede boek van Rens Kroes. Ik heb wel hier en daar wat aanpassingen gedaan om nog meer het idee van ontbijtkoek te krijgen. Naar mijn smaak zat er namelijk wat te weinig kaneel in en ook heb ik een net andere samenstelling van het meel gemaakt.

Deze ontbijtkoek kun je prima als verantwoord tussendoortje (in mijn geval nog altijd met lekkere roomboter en soms een beetje honing en wat kaneel als ik echt zin heb in iets zoets), maar kan ook prima als snel ontbijtje gegeten worden. Met 2 flinke plakken en wat fruit kom je de ochtend prima door!

lrm_export_20161120_205703

IngrediΓ«nten: (1 flinke cake)

175 gram volkoren roggemeel
125 gram havermeel (fijngemalen havermout), rijstmeel of amandelmeel
150 gram ontpitte dadels
3 eieren
2 eetlepels kaneel
2 theelepels bakpoeder
1,5 + 0,5 eetlepels oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker
100 gram noten zoals hazel-, amandel-, pecan-, cashew- of walnoten
100 ml (plantaardige) melk
200 ml heet water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden

Doe de ontpitte dadels, heet water, eieren en kaneel in een blender en blend tot je een mooi egaal mengsel hebt. In een kom meng je het rogge- en havermoutmeel samen met het bakpoeder en 1,5 eetlepel oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Voeg het dadelmengsel en de (plantaardige)melk toe aan het meelmengsel en roer goed door elkaar totdat je een egale mix hebt.

Bekleed een cakeblik met bakpapier of smeer in met kokosolie of boter (even bestuiven met wat haver- of roggemeel) en giet het beslag in de cakevorm. Strooi de noten over de bovenkant van de cake en druk zachtjes aan zodat ze half in het beslag vastzitten. Bestrooi tot slot met de halve eetlepel suiker.

Zet de cake ca 50 minuten in de oven. De cake is gaar als je erin prikt met een sateprikker en deze er schoon uitkomt. Is de cake nog niet helemaal gaar, zet dan nog 10 minuten in de oven. De bovenkant kun je eventueel afdekken met een stukje bakpapier zodat de nootjes niet aanbranden. Β Laat de cake goed afkoelen voordat je hem in stukken snijd.

lrm_export_20161120_205757

Een gedachte over “Homemade ontbijtkoek

  1. Pingback: Pumpkin pie spice & recept | Pure food, happy life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s