Pompoensoep

20160925_205012 De tijd van korte dagen en guur weer vragen om warme, rijke en volle gerechten. Soep is wat mij betreft een typisch herfst en wintergerecht. Zeker met een goedgevulde maaltijdsoep of stevige groentesoep heb je een makkelijke, maar zeer voedzame maaltijd die je ook nog eens lekker van binnen verwarmt.

Groenten die hier erg goed voor geschikt zijn, zijn onder andere bloemkool, broccoli, courgette, aardappel, paprika en natuurlijk de ster van dit verhaal: pompoen.

Deze pompoensoep is een  heerlijke romige soep vol van smaak en met een flinke kop en eventueel wat brood erbij heb je een volwaardige lunch of lichte avondmaaltijd. Een ander voordeel is dat je meteen een portie groente binnenkrijgt zonder het eigenlijk in de gaten te hebben!

Pompoen zit boordevol vezels en net als in wortels bevat het bètacaroteen wat weer goed is voor onder andere je ogen en huid. Ook bevat het omega 3 vetten die weer goed zijn voor onder andere je hersenen. Pompoen bevat verder veel vitamines zoals vitamine A, E en C en mineralen zoals koper, ijzer,  kalium, magnesium en fosfor. Een pompoen is een echte superfood die in deze tijd makkelijk te verkrijgen is en relatief goedkoop is. Er zijn veel verschillende manieren om pompoen te bereiden of te gebruiken. Zo kun je hem roosteren waardoor deer pompoen een nootachtige smaak  krijgt,  je kunt pompoen gebruiken in een salade, als puree, beleg op een pizza of zoals ik nu heb gedaan in een soep.

Pompoensoep

Ingrediënten: (4-6 personen)

1 pompoen (flespompoen, hokkaido of gewone pompoen)
1 ui
1 teentje knoflook
1 (biologisch) bouillonblokje
1 theelepel gedroogde kruiden zoals tijm, marjoraan, selderij (optioneel)
Peper/zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de pompoen doormidden, verwijder de pitten en snij in parten of grove stukken (meestal hoef je pompoen niet te schillen, maar dit kan natuurlijk wel). Rooster de pompoen in 30 tot 45 minuten gaar.

Fruit in een pan de ui en knoflook tot deze ligt begint te kleuren en bak de kruiden kort mee. Voeg de pompoen,  600 ml water en het bouillonblokje toe. Laat nog 5 tot 10 minuutjes zachtjes koken. Pureer met de staafmixer of in de blender de soep en voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel pompoenpitolie en geroosterde pompoenpitten.

Eet smakelijk!

20160925_204910

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s