Chia jam

IMG_2180

Vroeger maakte mijn moeder thuis zelf jam en dat was altijd een heel gedoe met koken, afkoelen en steriliseren. Ook zat er altijd een hele lading suiker in de jam en hoewel het echt heel lekkere jam was, hoeft er voor mij tegenwoordig niet zo veel suiker meer in. Deze chia jam is niet alleen erg makkelijk om te maken, maar vooral ook heel snel klaar en je kan de jam zo zoet maken als je zelf wil. Verder bevat deze chia jam maar 3 ingrediënten.Het lekkerst is de jam met vers fruit. Voor deze jam heb ik bij ons in het wild heerlijke bramen geplukt en nog dezelfde dag jam van gemaakt. Verser kun je het niet krijgen! Ook erg lekker met verse aardbeien, blauwe bessen of een combinatie hiervan. Als je geen vers fruit voorhanden hebt dan kun je ook heel goed ingevroren fruit gebruiken. Zeker in de winter bijvoorbeeld is dit een goed alternatief.

Chiazaadjes bevatten bijzonder hoge hoeveelheden vezels, kalium, ijzer, selenium, omega-3, foliumzuur en magnesium. Tevens bevatten chiazaad een hoge concentratie eiwitten en helpen ze je lichaam om calcium op te nemen. Chiazaadjes hebben een laagje enzymen aan de buitenkant dat erg lastig verteerbaar is voor je lichaam. Voor een optimale opname van de belangrijke stoffen en om darmklachten te voorkomen is het belangrijk om de chiazaadjes altijd te weken in een vloeistof.

IMG_2182

Ingrediënten (voor 1 potje jam)

300 gram vers of diepvries fruit
2-3 eetlepels chiazaadjes
2-4 eetlepels ahornsiroop of honing
vanille extrakt of -poeder (optioneel)

Bereiding:

Maak het verse fruit goed schoon of ontdooi het diepvriesfruit. Verwarm het fruit in een pannetje en laat rustig pruttelen totdat het fruit zacht is geworden.

Zet het vuur uit, roer de ahornsiroop of honing*, chiazaadjes en eventueel vanille door het fruit en laat afkoelen. Je chiajam is nu klaar, heerlijk als broodbeleg, als topping op pannenkoeken, yoghurt of havermoutpap.

Je kunt de chiajam ca 1 week in de koelkast in een afsluitbaar potje bewaren. Als je liever minder “stukjes” in je jam wil dan kun je de jam ook nog (grof) pureren.

*Ik gebruikte 2 eetlepels waardoor de jam nog licht zuur was. Hou je liever van wat zoeter? Gebruik dan 1 of 2 eetlepels meer.

IMG_2184

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s