Geroosterde worteltjes

 

Geroosterde wortels

Geroosterde worteltjes

Om er voor te zorgen dat je voldoende groente binnenkrijgt is het de kunst om deze groenten zo lekker en gezond mogelijk te bereiden. Vaak wordt groente alleen maar gekookt en eventueel met een sausje of jus geserveerd. Dit is natuurlijk niet heel spannend en het koken zorgt er vaak voor dat belangrijke vitamines met het kookwater worden weggegooid. Een lekker alternatief zijn deze geroosterde worteltjes.

Favoriete gezonde wortels

Wortels zijn van nature zoet van smaak en vooral bospeen of voorjaarsworteltjes zijn extra zoet en sappig. Door ze te roosteren krijgen ze en nog intensere smaak. Als extra smaakmakers zijn het sap van een sinaasappel en een klein beetje honing toegevoegd. Wil je het nog wat interessanter maken dan kun je ook denken aan het toevoegen van bijvoorbeeld wat gember, kruidnagel of knoflook.

Deze geroosterde worteltjes kunnen heel goed als bijgerecht bij verschillende gerechten worden geserveerd of verwerkt worden in bijvoorbeeld een stamppot of salade. Vanwege de zoete smaak zijn ook kinderen over het algemeen dol op wortels.

De kracht van wortels

Wortels bevatten vitamen A, B en C en betacaroteen wat weer helpt bij het omzetten van vitamine A in het lichaam. Deze vitamines zijn oa van belang bij de aanmaak en het herstel van je huid, ze zorgen voor een sterk imuunsysteem, zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Verder bevatten wortels kalium dat helpt tegen botontkalking, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes. Tot slot bevat 100 gram wortels ca 3 gram (10% van de adh) vezels.

Ingrediënten geroosterde wortels:

1 bos bospeen
1 sinaasappel
1 eetlepel honing
peper en zout

Bereiding van de geroosterde wortels:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het groen van de wortels en was deze goed. Je kunt de wortels eventueel ook schillen. Pers het sap van een halve sinaasappel, meng met de honing en bedek de wortels met het sap. Bestrooi met wat zout en peper en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Rooster de wortels ca 30 tot 45 minuten in de oven.

Geroosterde worteltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s