Zaden crackers

Zaden crackers

Ben je op zoek naar een glutenvrije variant voor crackers, zoek dan niet verder. Deze crackers zitten boordevol zaden en pitten en bevatten geen gluten. Vol van smaak en lekker om zo te eten, maar je kunt ze natuurlijk ook met je favoriete beleg of als croutons over de salade eten.  

Dit recept bevat geen ei of melk en past dus ook prima in een veganistisch dieet. Persoonlijk eet ik ze het liefst als tussendoortje wanneer ik zin heb in wat hartigs of als extra aanvulling bij een salade. Het is niet moeilijk om ze maken en als je de crackers in een luchtdichte box bewaard kunnen ze prima een aantal dagen mee.

Zaden bevatten omega 3 vetzuren en bevatten, net als noten, veel gezonde enkelvoudige vetten, vitamine E en vezels. In tegenstelling tot noten zijn het meestal geen allergenen en kunnen mensen met een notenallergie meestal wel gewoon zaden en pitten eten.

Sesamzaad heeft als specifieke eigenschap dat het de lever stimuleert en kan helpen bij het in balans brengen van je lever. Lijnzaad bevat veel vezels en zorgt oa voor een goede stoelgang. Lijnzaad moet je wel altijd eerst in vocht weken zodat de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Zonnebloempitten werken cholesterol verlagend en bevatten diverse belangrijke vitamines en mineralen waaronder mangaan, koper, magnesium, fosfor, seleen en vitamine B 6 en B 11. Pompoenpitten bevatten hoge concentraties van oa mangaan, fosfor, koper, magnesium, ijzer, zink, calcium en kalium. Verder zijn pompoenpitten ontstekingsremmend en hebben een positieve uitwerking op blaas- en nierproblemen.

Deze zaden crackers zijn dus wat je noemt echte powerfoodbommetjes en ondersteunen je lichaam bij verschillende belangrijke processen.

Ingrediënten: (ca 20 crackers)

100 gram lijnzaad
25 gram hennepzaad
25 gram sesamzaad
50 gram pompoenpitten
50 gram zonnebloempitten
½ theelepel (Keltisch) zout
175 milliliter water

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in een kom en laat ca 20 tot 30 minuten staan totdat al het water is opgenomen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengsel op de bakplaat. Verdeel over de bakplaat en dek af met een ander stuk bakpapier en verdeel het mengsel totdat het gelijk verdeelt is en overal ca 3 mm dik is. Je kunt dit doen door met je vlakke hand over het bovenste vel bakpapier te strijken of doormiddel van een roller.

Verwijder het bovenste blad bakpapier en maak met een mes inkepingen ter grootte van de gewenste vorm crackers die je wil hebben. Dit maakt het na het bakken makkelijker om de crackers in de gewenste vorm te krijgen.  Als je wil kun je nu nog gedroogde kruiden of zoutflakes over de crackers strooien voor extra smaak.

Bak ca 20 tot 30 minuten in de oven totdat de crackers mooi gekleurd zijn en het beslag niet meer vochtig of zacht aanvoelt. Laat volledig afkoelen.

Zaden crackers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s