Bloemkoolrijst

Bloemkool rijst

Deze bloemkoolrijst is een variant op een traditioneel rijstgerecht zoals bijvoorbeeld nasi of gebakken rijst, maar dan zonder rijst. “ Huh, zonder rijst? dan is het toch geen nasi meer?” zul je misschien denken. Ja en nee. Door de rijst te vervangen door bloemkool creëer je een zelfde soort gerecht, maar dan zonder de koolhydraten van de rijst. Nou ben ik geen tegenstander van rijst en al helemaal niet van volkoren rijst, maar soms heb ik zin in een lichtere variant. Het andere voordeel van rijst gemaakt van bloemkool is dat je ongemerkt heel wat meer groentes binnen krijgt en dat is altijd goed.

Bloemkool is momenteel in het seizoen en daardoor kun je makkelijker een bloemkool van eigen bodem kopen en ook is de prijs een stuk aantrekkelijker. Bloemkool is misschien geen hele sexy groente, maar er zijn heel wat lekkere manieren om meer met een bloemkool te doen dan koken of een met een sausje serveren. Een ander goed voorbeeld is deze geroosterde bloemkool.

Door de bloemkool fijn te malen in een keukenmachine krijgt het een beetje de structuur van rijst. Als je geen keukenmachine hebt dan zou je dit ook kunnen bereiken door de bloemkool met een mes fijn te snijden, maar dit kost wel wat meer tijd.

Bloemkool bevat sulforafaan, een stofje dat kanker zou kunnen voorkomen en tumoren kan verkleinen. Ook verbetert bloemkool de bloeddruk en nierfunctie en zou ontstekingsremmend werken. Verder bevat bloemkool onder andere vitamine C, K, magnesium, fosfor, foliumzuur en vitamine B5 en B6. Er zitten veel vezels in en zit bomvol antioxidanten die onder andere het verouderingsproces tegen gaan en beschermen tegen vervuiling. Ondanks het beetje saaie imago mag de bloemkool (en overige koolsoorten) dus met recht een powerfood genoemd worden.

Bloemkoolrijst

Ingrediënten: (3-4 porties)

½ bloemkool
1 flinke wortel
1 ui
2 teentjes knoflook
100 gram doperwten
200 gram champignons
2 lente-uitjes
1 eetlepel honing
½ – 1 theelepel gember (vers of poeder)
2 eetlepels tamari of sojasaus
sesamolie en kokosolie
sambal (optioneel)

Bereiding:

Maal de bloemkool fijn in een keukenmachine totdat je de consistentie van rijst krijgt. Doe dit in kleine porties anders is een deel tot pap gemalen terwijl het andere deel nog grove stukken bevat. Indien je geen keukenmachine hebt dan kun je de bloemkoolroosjes heel fijn snijden/hakken.

Snipper de ui en knoflook fijn, snij de wortel in kleine blokjes, snij de champignons in plakjes en de lente-ui in ringetjes.

Smelt wat kokosolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook kort aan. Voeg dan de champignons toe en bak totdat deze mooi bruin kleuren. Voeg dan de wortel, doperwten, gember, tamari of sojasaus, en honing toe en laat op laag vuur gaar worden (ongeveer 5 minuten).
Voeg de bloemkool toe en laat nog even een paar minuutjes doorwarmen. Doe dit niet te lang want dan wordt de bloemkool slap en je wil juist graag een beetje een `bite’ houden. Breng eventueel verder op smaak met sambal of nog wat meer tamari/sojasaus of honing.

Lekker met een frisse salade of ingelegde groentes en gebakken uitjes.

Bloemkoolrijst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s