Granola

granola

Suikervrij Granola Recept

Als je je eigen granola of cruesli maakt kun je eindeloos variëren met noten, granen, zaden en smaakmakers. Tegenwoordig vind je ook een groot aantal “verantwoorde” cruesli en muesli varianten, maar pas op. Vaak gaat het hier om slimme verkooptrucjes en als je de ingrediëntenlijst bekijkt zit er vaak toch nog een hoop suiker of toevoegingen voor bijvoorbeeld de houdbaarheid.

Geen Suikervervangers of toevoegingen

Suiker wordt vaak vervangen door glucose- of fructosestroop of rietsuiker. Ook zit er vaak (met suiker) gezoet fruit, zout, gist en palmolie in. Allerlei toevoegingen die niet nodig en ook niet altijd even gezond zijn.

Dan maar liever zelf maken. Dit is makkelijk en kost waarschijnlijk niet meer tijd dan het ritje naar de supermarkt dat je anders zou afleggen om een pak muesli of cruesli te halen. Daarbij is het een stuk goedkoper om zelf granola te maken.

Zelf eet ik niet vaak yoghurt of kwark, maar ik gebruik de granola als topping voor mijn havermoutpap of bijvoorbeeld als dessert op een bolletje vanille-ijs. Ook lekker over gestoofd fruit, zoals appels, peren of perziken.

granola recept

Granola Ingrediënten:

(1 flinke pot)

175 gram havermout (liefst de hele havermout vlokken)*
100 gram gemengde noten en zaden (amandelen, hazelnoot, cashews, paranoot, zonnebloem- en pompoenpitten.
2 eetlepels kokosrasp
4 eetlepels kokosolie
1 a 2 theelepels kaneel
rasp van 1/2 citroen of sinaasappel (optioneel)
2 a 3 eetlepels ahornsiroop of honing
Extra vulling zoals gedroogd fruit (cranberries, rozijnen, abrikozen, pruimen, banaan etc.), gepofte quinoa of stukjes chocola (minstens 78%)

Bereiding van de Granola:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de kokosolie in een pannetje en meng samen met de kaneel en ahornsiroop/honing.
Doe alle overige ingrediënten, behalve de extra vulling, in een kom en meng hier het kokosoliemengsel doorheen.
Bekleed een bakblik met bakpapier, strooi het havermout mengsel hierop uit en verdeel gelijkmatig over de bakplaat.
Zet het bakblik voor ca 10 minuten in de oven en hussel dan alles door elkaar. Zet vervolgens 5 minuten in de oven en hussel nogmaals door elkaar. Zet nogmaals terug in de oven voor ca 5 minuten, blijf erbij want in de laatste minuten kan het ineens heel snel gaan!. De granola is klaar als alles een mooie egale lichtbruine kleur heeft. Laat volledig afkoelen, meng met de extra vulling en bewaar dan in en luchtdichte glazen pot of bewaarbox.

Extra tips en variaties:

* Het is leuk om ook met de granen af te wisselen of een combinatie van verschillende granen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan spelt-, gerst, quinoa-, amarant- of boekweitvlokken. De natuurwinkel heeft een grote keus aan verschillende graansoorten.

Varieer ook gerust met de hoeveelheden, zo gebruik ik vaak minder havermout, maar meer noten en zaden omdat ik het als topping voor mijn havermoutpap gebruik.

granola mix

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s