Bosvruchtentaartjes

Bosvruchtentaartje

Heel eerlijk toegegeven, ik ben een enorme zoetekauw en betrap mezelf erop dat ik op iedere menukaart, pinwand en koffiebar altijd kijk wat voor lekkers ik nu weer kan eten. Ook mijn ontbijt en tussendoortjes zijn meestal zoet en passen prima bij een goede koffie of lekkere kopje thee. Toch ben ik hier door de jaren heen ook wel kritischer in geworden en merk dat ik veel dingen vaak ook wel té zoet of machtig vind. Vandaar mijn uitgebreide zoektocht naar gezondere en luchtigere varianten waarvan ik geen buik- of hoofdpijn krijg en die er niet voor zorgen dat ik moe en futloos word.

Vandaag dan ook een receptje waar ik erg tevreden over ben en dat meteen de eerste keer dat ik het uitprobeerde een groot succes was. Niet alleen ik was erg enthousiast, maar ook vrienden en familie konden dit gebakje erg waarderen. Leuk voor een feestje of gewoon lekker als dessert, tussendoortje of zelfs ontbijt 😉

De basis is gemaakt van havermout, gevuld met kokoscrème en bedekt met bosvruchten. De kokoscrème is een erg lekker veganistisch en lactose vrij alternatief voor (slag)room. In plaats van de kokoscrème kun je ook prima vervangen door bijvoorbeeld Griekse yoghurt of kwark (eventueel gemengd met wat honing, kaneel en/of vanille extract). Als fruit kun je natuurlijk ieder favoriet fruit nemen, zowel vers als diepvries.

Bosvruchtentaartje

Ingrediënten: (1 cake van ca. 20×20 cm of ca. 12 kleine gebakjes)

200 gram havermout
45 gram geroosterde zonnebloem en pompoenpitten (je kunt ook alleen 1 van beide gebruiken)
20 gram kokosrasp
1 theelepel kaneel
60 ml kokosolie
60 ml ahornsiroop of honing + 1-2 eetlepels
ca 200 gram fruit (vers of ontdooit)
1 blikje volle kokosmelk (zonder E nummers of guargom) minstens 1 nacht in de koelkast.*
snufje zout
vanille extract
* De light variant kun je niet goed opkloppen omdat er te weinig vet in zit en de guargom zorgt ervoor dat de room en het water met elkaar gemengd blijven en dat willen we nou net niet. De kokosmelk moet tenminste 1 nacht gekoeld worden omdat ze de room en het water zich van elkaar scheiden. Gooi het water niet weg, maar gebruik dit voor een smoothie of havermoutpap.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout, zonnebloem- en pompoenpitten, koksrasp, zout en kaneel in een keukenmachine en maal fijn. Maal niet té fijn, erg mogen nog best wat stukjes inzitten. Voeg de kokosolie en ahornsiroop toe en meng nog even kort in de keukenmachine tot een plakkerig deeg ontstaat.

Bekleed een brownieblik (ca 20×20 cm) of muffinvorm met bakpapier/muffinpapiertjes en stort het deeg in de vorm(pjes). Druk plat met je vingers of de achterkant van een lepel, zorg dat je een klein opstaand randje hebt.
Het deeg is vrij plakkerig en als je je handen of lepel een beetje nat maakt, kun je het deeg beter vormen. De dikte van de bodem is ca. 1 cm voor de brownievorm en 1/2 cm voor de muffinvormpjes.
Bak het deeg ca. 15-20 minuten in de voorverwarmde oven (de muffinvormpjes zullen eerder genoeg hebben aan 15 minuten en de brownievorm heeft waarschijnlijk 20 minuten nodig). Laat volledig afkoelen.

Havermout bodem

Voor de kokoscrème meng je de room, het harde witte deel van de kokosmelk die ontstaat na een nachtje koelen, met 1 eetlepel honing of ahornsiroop en een paar druppels vanille extract met een handmixer tot er een creme ontstaat. Als de crème zacht wordt dan kun je deze altijd weer even terugzetten in de koelkast om op te stijven (dit in tegenstelling tot normale room)

Als de bodem is afgekoeld bedek je deze met de crème (of Griekse yoghurt of kwark) en daarbovenop het fruit en eventueel nog een beetje honing of ahornsiroop als je dit lekker vind.

Ik ben benieuwd of jullie deze gebakjes net zo lekker vinden als ik.

Bosvruchten gebakje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s