Falafel

Falafel

Falafel is een gerecht dat je op blogs en social media steeds vaker voorbij ziet komen. Tot een paar maanden geleden had ik het zelf nog nooit gegeten, maar sinds ik het een keer geprobeerd heb is het een gerecht dat ik toch regelmatig op tafel zet.

Het is een vegetarisch gerecht waarbij je eigenlijk niet in de gaten hebt dat het vegetarisch is. Van origine worden de balletjes gefrituurd, maar ik bak ze, als meer verantwoorde variant, in een pan in een beetje kokosolie. Ondanks dat het een kleine portie lijkt, vult het wel enorm en zit je ook voor langere tijd lekker vol. Je kunt het natuurlijk als avondmaaltijd eten maar als lunch met een lekkere salade is het ook echt een aanrader. Falafel is zowel warm als koud te eten.

De basis bestaat uit kikkererwten en wat kruiden en hiermee kun je eigenlijk eindeloos variëren. uiteraard met kruiden, maar bijvoorbeeld ook door een deel van de kikkererwten te vervangen door groene erwtjes.

Falafel

 

Ingrediënten: (ca 15 balletjes – 2 a 3 porties)

1 blikje (400 gr.) of 150 gr. gedroogde (overnacht weken) kikkererwten
ca. 2 tot 4 eetl. kikkererwtenmeel (je zou ook boekweit- of rijstmeel kunnen gebruiken)
1 ei
1 ui
1 teentje knoflook
2 theel kerriepoeder
1 theel gemalen komijn
1 theel gemalen koriander
1 eetl verse gehakte peterselie
sap van 1/2 citroen
1/2 theel zout

Bereiding:

Giet het vocht van het blikje of de gedroogde kikkererwten af en doe samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine. Meng alles tot een gladde massa ontstaat en voeg evt wat meer meel toe. Het “beslag” blijft enigszins nat en plakkerig, maar moet stevig genoeg zijn om er (met natte handen) balletjes van te kunnen maken.

Zet een kommetje met lauw water neer, maak je handen een beetje nat en maak dan ca 15 balletjes van het beslag. Ik druk de balletjes een beetje plat omdat ze dan mooi gelijkmatig bruin worden tijdens het bakken. Doe een beetje (kokos)olie in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur in ca 2 a 3 minuten per kant mooi bruin.
Serveer met een wrap (of zoals ik met een blad ijsbergsla), verse rauwkost en deze knoflook- of tahinsaus Of maak er een heerlijke maaltijdsalade van.

Falafel met knoflook- en tahin saus

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s