Tahinsaus

Tahindressing

Tahin is wellicht nog niet zo bekend en heeft eerlijk gezegd ook een beetje een aparte smaak waar je wellicht even aan moet wennen. Tahin wordt ook wel sesampasta genoemd en is, zoals je wellicht al kunt raden, gemaakt van (geroosterde) sesamzaadjes. Je kunt tahin vooral vinden in toko’s en biowinkels, maar ook steeds meer supermarkten hebben tahin in hun assortiment.

Je kunt tahin ook erg makkelijk zelf maken en de smaak is dan wel iets intenser, maar ook echt vele malen lekkerder dan de tahin die je in de winkel koopt. Om zelf tahin te maken doe je 200 gram (geroosterde) sesamzaadjes in een keukenmachine en deze laat je met de messen erin net zo lang draaien totdat de sesamzaadjes hun olie gaan afscheiden. Dit kan, zeker met geroosterde sesam, best eventjes duren. Mocht je keukenmachine niet zo krachtig zijn of duurt het erg lang, dan kun je ook wat neutrale olie toevoegen om het proces op gang te helpen. De geroosterde sesam zorgt voor een intensere smaak, mocht je dit niet willen dan kun je ook ongeroosterde sesam nemen. In plaats van neutrale olie kun je ook (een deel) sesamolie gebruiken. Wees hier wel voorzichtig meeย want de smaak van sesamolie is erg sterk.

Terug naar de tahinsaus. Deze is erg lekker bij falafel, maar kan ook erg goed als dressing over een salade gebruikt worden. Hiervoor kun je de saus iets aanlengen met water als je dit wil.

Ingrediรซnten:

2 eetl. tahin
1/2 tot 1 teentje knoflook (uitgeperst)
sap van 1/2 citroen
1 a 2 theel. honing
1 eetl. (olijf) olie
zout/peper

Bereiding:

Meng alle ingrediรซnten door elkaar en breng naar wens op smaak.

Tahinsaus met falafel

Een gedachte over “Tahinsaus

  1. Pingback: Falafel | Pure food, happy life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s