DIY deodorant

DIY deodorant

Zelf deodorant maken is erg makkelijk en de deodorant is ook nog eens verbazend effectief. Je kunt zelf bepalen of (en welk) geurtje de deodorant heeft, het is goedkoop en het is ook nog eens erg vriendelijk voor jezelf en het milieu. Kortom genoeg redenen om het eens te proberen!

Zelf gebruik ik deze deo al bijna een jaar en ik wil eigenlijk niks anders meer. Het kost een fractie van de deo’s die je bij de drogist koopt en het ruikt ook nog eens stukken lekkerder dan al die chemische geurtjes. Ook is deze deo effectiever dan de meeste deo’s die ik tot nog toe heb geprobeerd (en dat zijn er heel wat!). Het klinkt misschien een beetje gek dat je met deze 2 of 3 ingrediënten een deo kan maken, maar laat je vooral verrassen en misschien wil je het ook wel eens proberen.

Ingrediënten: (voor 1 potje van ca 50 ml)

Bak soda
Geurloze kokosolie
Etherische olie (optioneel)*

Baking soda, kokosolie, etherische olie

Bereiding:

Smelt ca 2 eetlepels kokosolie en voeg hier ca 3 eetlepels bak soda** en 10-15 druppels etherische olie aan toe. Roer goed door elkaar en bewaar in een afsluitbaar potje (bijvoorbeeld een leeg dagcrème potje) Zet even in de koelkast om op te laten stijven (daarna kun je de deo buiten de koelkast bewaren). It’s that easy!

* De etherische olie geeft een lekkere geur aan de deo die van zichzelf geurloos is. Ik gebruik zelf pompelmoes, een lekkere citrusachtige geur die heerlijk fris ruikt. Verdere lekkere en nuttige etherische olies zijn:
– Rozemarijn, een frisse en kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het             centrale zenuwstelsel
– Lavendel, kalmerend, verzachtend en ontsmettend
– Tea Tree, fris en bacterieremmend waardoor je minder snel last hebt van een vervelende       zweetgeur.
– Patchouli,  heeft een verkoelende werking en kan o.a. bij teveel nadenken en stress                 kalmerend en aardend werken.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van etherische olies die je kunt gebruiken, maar probeer gerust eea uit wat je lekker vind ruiken.

** De hoeveelheden zijn het best af te meten in maatlepels, zo krijg je de juiste verhoudingen. Je kunt hier wel een beetje mee spelen. Iets meer kokosolie zorgt voor een olieachtige structuur en is daarom makkelijker aan te brengen. Het nadeel hiervan is dat het “olievlekken” op je kleding kan achterlaten (deze zijn er trouwens makkelijk uit te wassen) en de werking is niet zo heel sterk.
Als je iets meer bak soda toevoegt is de werking wat van de deo sterker, maar is wel wat lastiger aan te brengen omdat de structuur wat korreliger wordt. Zelf vind ik bovenstaande verhouding de meest optimale.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s