Salade met broccoli en appel

Salade met broccoli en appel

Nu het langzaamaan weer lente wordt krijg ik steeds vaker zin in een salade. In de winterperiode ga ik meestal voor soep of geroosterde groentes met wat verse salade voor de crunch en frisheid, maar in de lente en zomer mag het allemaal wel wat minder zwaar en lekker fris zijn.

Een salade is ideaal om vooraf klaar te maken en mee te nemen naar je werk of gewoon als voorraadje in je koelkast zodat je altijd wat hebt om op terug te vallen als je even wat minder tijd of zin hebt om te koken. Voeg wat proteïne zoals (gerookte) kip of een stukje vis en wat graan zoals quinoa of rijst toe en je hebt echt een complete maaltijd. Op deze manier kun je met dezelfde basis salade toch iedere keer net even wat anders op tafel zetten.

De appel in de salade maakt het lekker fris en de broccoli zorgt voor een stevige bite en de mosterddressing is zoet, zuur en pittig tegelijk en maakt het helemaal af. De dressing is al perfect zonder knoflook, maar voeg het gerust toe voor een extra twist.

Ingrediënten (2 maaltijdsalades of 4 porties als bijgerecht)

1 stronk broccoli
1 appel
1 flinke wortel
1 halve rode ui
verschillende soorten sla (ik gebruikte 1/2 krop ijsbergsla en 1/2 zakje veldsla)
1/2 groene paprika
1/2 avocad0
gerookte kipfilet of vis (optioneel)
quinoa of gemengde rijst (optioneel)

Dressing:
2 theelepels mosterd
2 eetlepels mayonaise (ik gebruikte AH excellent)
2 theelepels witte wijnazijn of appelciderazijn
1 a 2 theelepels honing
peper en zout
1/2 teentje knoflook, geperst (optioneel)
evt water om te verdunnen

Salade met dressing

Bereiding:

Haal de roosjes van de broccoli en stoom kort tot deze halfgaar zijn, spoel af onder koud water en laat uitlekken.
Snij ondertussen de appel en wortel in julienne reepjes, snipper de ui, snij de paprika en avocado in blokjes en was en snij de sla indien nodig.
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel ook de proteïne en/of  het graan toe.

Roer voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje goed door elkaar tot er een egale dressing ontstaat, leng eventueel aan met een klein beetje water om de dressing vloeibaarder te maken. Breng op smaak zoals je hem zelf lekker vind (misschien iets meer honing of juist wat meer azijn).

Meng tot slot alles door elkaar en geniet van deze heerlijke salade! Neem je de salade mee voor naar je werk of wil je hem op een later tijdstip eten, hou dan de dressing apart. Het zuur van de azijn zorgt er namelijk voor dat de sla slap wordt.

Salade met broccoli, dressing en zoete aardappel friet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s