Gevulde gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappel

Op instagram kwam ik verschillende variaties tegen op de klassieke gepofte aardappel met zure room. Deze klassieker is ook erg lekker, maar ik was op zoek naar een complete maaltijd waar meer voedingstoffen in zitten en die toch wat minder zwaar op de maag ligt. 

Meteen de eerste poging was een groot succes en dit is dan ook een gerecht dat ik met alle liefde mijn familie en vrienden voor zou schotelen als ze een avondje komen eten. Het gerecht is compleet veganistisch, ondanks de heerlijke knoflooksaus die absoluut niet onder doet aan de gebruikelijke zure room of knoflooksaus. Het gerecht is wel enigszins bewerkelijk, maar aangezien de aardappel ca 45 minuten in de oven moet ben je al met al niet langer dan 45 minuten bezig.

Ingrediënten (1 portie)

1 grote zoete aardappel
1 bol knoflook
1/2 blik (of 1 klein blikje) bonen, ik gebruikte azuki boontjes
4 kastanje champignons
2 a 3 flinke handen spinazie
1 ui
lente uitje, in dunne ringetjes (garnering)
1/2 avocado

Voor de knoflooksaus:

1/4 cup rauwe cashewnootjes (minstens 2 uur geweekt in water)
1 a 2 teentjes gepofte knoflook (zie bereiding)
1/4 tot 1/2 cup water
1 eetlepel verse (of 1 flinke theelepel gedroogde) kruiden, zoals peterselie, dille of bieslook
peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de zoete aardappel rondom in met een vork en smeer in met olie en peper en zout. Leg de zoete aardappel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet voor ca 45 min in de oven.
Snij de bovenkant van de bol knoflook af en besprenkel de bol met olie. Wikkel in aluminiumfolie en leg bij de aardappel in de oven. Nu kun je even een halfuurtje relaxen…

Snij, ca 15 minuten voordat de aardappel klaar is, de champignons in plakjes en bak deze op hoog vuur in een scheutje olie in een koekenpan tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Breng op smaak met wat zout en peper en zet zo lang aan de kant. (ca 5 minuten)
Fruit de ui in een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur tot deze mooi glazig en licht gekleurd is. Voeg de uitgelekte boontjes toe en verwarm deze een paar minuten mee. Voeg tot slot de spinazie toe en roer om totdat deze geslonken is. Breng op smaak met peper en zout.  (ca 10 minuten)

Haal de bol knoflook en de aardappel na 45 min uit de oven. Controleer of de aardappel gaar is door met een scherp mes in het midden te prikken. Als je er makkelijk doorheen prikt is de aardappel gaar. Zo niet dan kun je hem nog wat langer in de oven zetten. Controleer of de knoflook gaar is. De teentjes moeten zacht  en licht tot iets donkerder bruin zijn.

Voor de saus:
Doe de cashewnootjes en ca 1/4 cup vers water samen met 1 teentje gepofte knoflook (schil verwijdert), de kruiden en peper en zout in een blender en blend tot een smeuïge saus ontstaat. Voeg evt wat extra water toe en breng op smaak met extra peper, zout en/of knoflook.

Opdienen:
Lepel het binnenste van de zoete aardappel uit de aardappel en prak dit samen met 2 teentjes gepofte knoflook. Meng dit vervolgens door het spinaziemengsel en schep weer terug in de aardappel. Garneer met de gebakken champignons, knoflooksaus, lente ui en avocado.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s